2013. január 9., szerda

Csülök terrine

Mivel mostanában olyan ritkán sikerül frissítenem a blogomat, hogy minden bejegyzésem szabadkozással indul és bizonyos körülményeken (hogy milyen gyakran jutok hozzá a blogomhoz) nem tudok változtatni úgy döntöttem, hogy a szabadkozást hagyom ki a mostani bejegyzésből. Mem is gondoltam volna, hogy ilyen könnyen megoldódik ez a probléma és tiszta lelkiismerettel közölhetem az alábbi receptet, ami még karácsonyi előételként szerepelt nálunk a menüben. De nem kell várni vele egy évet, mert bármilyen alkalomra tökéletes vendégvárónak minősül, mert előre elkészíthető, fancy és csak én tudom meg a bölcs utókor (aki végre felfedezi, hogy milyen remek blogom is van nekem) hogy milyen egyszerűen elkészíthető.

Szabadkozás helyett: 

1,4 kg csülök (csonttal együtt)
2 ek mustár
1 csokor petrezselyem felaprítva
1 zselatinlap
napraforgóolaj ( a forma kikenéséhez)
Főzőléhez:
0,5 l cider (almabor)
2 sárgarépa apróra vágva
2 szál szárzeller apróra vágva
1 nagy hagyma felaprítva
3 szárított babérlevél
6 kakukkfűágacska
3 csillagánizs
6 szem bors

A csülköt a főzőlé hozzávalóival együtt egy fazékba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és nagy lángon felforraljuk, majd takarékra véve további 2,5-3 órán keresztül főzzük. Ha a hús szinte már leomlik a csontról levesszük a tűzről és a főzőlében hagyjuk kihűlni. Egy őzgerinc formát kenjünk ki olajjal és béleljük ki folpacckal. A húst vegyük ki a léből és aprítsuk fel. A zsíros részeket, inakat távolítsuk el róla. A felaprított húst keverjük el a mustárral és petrezselyemmel és simítsuk bele az őzgerinc formába. A főzőlevet finom lyukú szűrőn keresztül szűrjük le, majd forraljuk be nagyjából a felére. A zselatin csomagolásán megadott módon áztassuk be a zselatin lapokat és adjuk a főzőléhez. Öntsünk annyi levet a húsra, hogy ellepje, majd ütögessük a formát kemény felülethez, hogy a légbuborékok kimenjenek belőle. Folpackkal lefedve 3-4 órán keresztül hűtjük, de akár egy éjszakán keresztül is a hűtőben tarthatjuk. Felszeletelve, mustárral, pirítóssal, kapri gyümölccsel tálalva fogyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...