2017. október 23., hétfő

Vargányás rizottó

Kevés annál jobb dolog van étkezés terén, mikor tisztában vagy vele, hogy az alapanyagok, amiket használsz honnan is származnak. Ráadásul a származási hely történetesen egy csodálatos, békés erdő. A rizottóhoz használt gombák reggel még mohás fenyőfák tövében álltak megbújva. Mit reggel inkább hajnalban. Talán meg lehet fejelni a származási hely ismeretét azzal, hogy én még aludtam, mikor gondos, szorgos kezek ismerve a megfelelő lelőhelyet összegyűjtötték a fantasztikusan illatos tömzsi vargányákat. Ahogy a mondókában ez elment vadászni (a vérengzős meglőtte rész skippelve) ez hazavitte, ez megsütötte, és szerencsére a megsütötte és a mind megette részeket fantasztikus terhelhetőségem következtében egyaránt be tudtam vállalni:)

Erdőben sétálva:

30 dkg vargánya megpucolva vékonyan felszeletelve
20 dkg arborio rizs
10 dkg parmezán
3 dl száraz fehérbor
3 dl főzőtejszín
5 dl húsleves alaplé
1 fej vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma összezúzva
3 ágacska kakukkfű levelei leszedve
1 csokor friss petrezselyem feldarabolva
3 ek vaj
2 ek olívaolaj
 só, frissen őrölt bors

Egy teflonnal bevont fedhető mély serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat és 1,5 ek vajat. Megfonnyasztjuk rajta a hagymát.

Hozzáöntjük a rizst és lepirítjuk. Az alapléhez hozzáöntjük a bor felét, és merőkanállal el kezdjük hozzáadagolni a húslevest a rizshez. Mindig annyi levet adunk, hogy épp elfedje és addig kevergetjük egyenletesen kis láng mellett, míg a levet a rizs magába nem szívja. Addig ismételjük, míg a lé el nem fogy és a rizs megpuhul.

Közben egy másik serpenyőben, közepes lángon felolvasztjuk a vajat, és megpirítjuk rajta a felszeletelt vargányát.  Ha a vargánya megpirult sózzuk borsozzuk, kakukkfűvel fűszerezzük. A lángot feljebb vesszük és hozzáöntjük a maradék bort. Addig kevergetjük, míg elillan az alkohol.

A tüzet kis lángra vesszük, hozzáöntjük a tejszínt, beletesszük a parmezán felét, és a fokhagymát. Pár perc alatt elkeverjük.

A gombás szószt hozzákeverjük a rizshez és 2-3 perc alatt összeforgatjuk. Levesszük a tűzről és megszórjuk a petrezselyemmel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...