2011. január 7., péntek

Egyszerűen nagyszerű, avagy a klasszikus paprikás krumpli



Sokan hasonló ételekhez csak a nyári bográcsozáskor fognak hozzá. Szerintem télen is jól jön a tipikusan magyaros szénhidrátbomba, pláne amikor az embernek nem kell utána püffedt hassal a strandra kúsznia. Összefoglalva, éljenek a laktató, dögös ételek télen is. A nélkülözhetetlen füstös ízt, amit jobb házaknál a szabad tűzön való főzés miatt nyer a krumpli, más helyeken kellő felügyelet hiányában kap, én a téli verzióban kiváló minőségű füstölt mangalica kolbásszal csenem vissza az ételbe. Miután decemberben mindenki kiköltekezte magát, és a maradék lencsét is kikapargattuk a lábos aljáról, azt hiszem jól jön a klasszikus paprikás krumpli, amíg a számlánkra meg nem érkezik a babona által ígért mesés vagyon, amit a lencse elfogyasztásával szolgáltunk meg. Szimpla, olcsó hozzávalókból ízletes, zaftos lakomát csaphatunk. Személy szerint olyan mázlim volt, hogy a képen látható egyedet Benővel, a decemberben vágott mangalicából származó kolbásszal dúsíthattam. A zord, téli időben szerintem nincs jobb egy bő lére eresztett, forrón gőzölgő egytálételnél. És, hogy ehhez mit is kellett tenni?

Szükséges, de nem elégséges feltétel:

2 kg krumpli
4 nagyobb, érett paradicsom
1 zöldpaprika (bátrabbaknak csipős, hegyes verzió)
5 dkg füstölt szalonna (újabb hálás sóhaj Benő értünk hozott áldozatáért)
2 nagyobb fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
30 dkg debreceni
15 dkg füstölt, puha kolbász
1 ek pirospaprika
2 ek só


Amit a fent felsoroltakkal tenned kell, hogy eljuss a zaftos végkifejletig:


Aprítsd fel a szalonnát apró kockákra. Pirítsd meg a szalonnát, majd ha úgy látod, hogy több zsírt semmilyen további vallatással nem tudsz kinyerni a szalonnából tedd hozzá a finomra kockázott hagymát is. Közben a kicsumázott paprikát, paradicsomot szintén vágd apró kockára. Ha a hagyma megpirult dobd rá a zöldségeket, szórd meg a pirospaprikával, és öntsd fel fél pohár vízzel. Majd fedd le a lábost. Mialatt a felaprított zöldségek sűrű péppé főnek össze (kb. 10 perc), hámozd meg a krumplit és vágd kockára, majd zúzd pépesre a megtisztított gerezd fokhagymát, és mindkettőt keverd hozzá a lecsóalaphoz, majd öntsd fel annyi vízzel hogy a krumpli darabkák még kikandikáljanak belőle, azaz ne lepje el. Nekem 2 pohár vízbe még nem fulladt bele a krumplim, szóval, ha szeretsz méricskélni, akkor ezt a mennyiséget ajánlom. Most jöhet hozzá a só is. Az egészet keverd el alaposan, hogy a krumpli összebarátkozhasson a többiekkel, majd fedd le az edényt, és várd meg míg fel ne forr az étel. Ekkor jöhet hozzá a felkarikázott kolbász, és krinolin, és az egészet készre főzzük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...