2015. március 17., kedd

Tavaszi egytál avagy forradalmasított finomfőzelék



Bár kozmikus összeesküvés zajlik ellenem, melynek keretei között már az összes a közelemben lévő elektronikus eszköz áldozatul esett valami botrányos mindent elrontó mágneses térnek én azért töretlenül gyártom a recepteket és próbálom fenntratani a blogot dacolva a zord körülményekkel:) Először a fényképező töltőjét lopták el, utána a laptopom ment tönkre, végül bár én magam töretlenül folytatom, ugyanez a telefonomról nem mondható el, amit tegnap kilöktek a kezemből és most fénytörős képernyővel hasít. Sebaj ennyi műszaki krach után, így a tél vége felé az a minimum, ha az ember egy vitamindús, színpompás étellel kompenzálja magát. Higyjétek el a finomfőzeléknek nevezett kreációm egyáltalán nem a balszerencsesorozat folytatása, hanem abszolút a fény az alagút végén egytálétel, ami remélem, hogy titeket is felderít majd a tavasz első napsugaraival együtt.

A napfény íze:

3 db répa megpucolva, felkarikázva
30 dkg kelkáposzta vékonyan felcsíkozva
1 póréhagyma vékonyan felkarikázva
1 db konzerv csicseriborsó (40 dkg)
50 dkg csirkemell falatnyi darabokra vágva
2 dl 20 %-os főzőtejszín
1 citrom
3 ek méz
1 dl száraz fehérbor
1 ek dijoni mustár
3 gerezd fokhagyma finomra zúzva
2 tk kakukkfű
Só, frissen őrölt bors
1 ek vaj
1 ek olívaolaj
5 dkg húsos, füstölt szalonna felkockázva

A felvágott csirkemellet összekeverem 1 tk kakukkfűvel, a darabolt szalonnával, és sóval borssal fűszerezem. Egy fedővel rendelkező mélyebb teflonserpenyőben felhevítem a vajat olajat és 2 részletben kisütöm rajta a fűszres csirkemell darabkákat. A lepirított csirkét félreteszem és a serpenyőbe megpirítom a póréhagymát, majd hozzákeverem a répát rácsorgatom a mézet és nagy lángon hagyom, hogy a méz bevonja a répadarabokat és karamellizálódjon. Hozzáöntöm a bort, és hagyom, hogy elforrjon az alkohol. Belekeverem a lecsepegtetett csicseribporsót. Sóval, borssal és a maradék kakukkfűvel fűszerezem, és kis lángon 2 percig fedő alatt párolom. A ropppanósra párolt zöldségekhez hozzákeverem a csirkét, felcsíkozott kelkáposztát. Felöntöm tejszínnel. Mustárral, fokhagymával, citrom levével fűszerezem és lefedve további 15 perc alatt készre főzöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...