2014. december 13., szombat

Bucka sajtház - saj(Á)tkészítés

Őszintén gondolom, hogy mindenkinek el kéne egyszer látogatnia Rátonyi László sajtkészítő mesterhez, a Bucka sajtházba. Én a barátaimnak köszönhetem, hogy eljutottam a Pilis lábánál fekvő mesebeli helyre. Nemcsak a sajtkészítést lehet megtanulni Lacitól, de ennél sokkal többet. Az a kedves nyitottság, amivel fogadtak minket Ildikóval, feleségével, és gyermekeikkel, egy perc alatt feledtette velem a kimerítő munkahetemet, miközben el is gondolkodtatott értékrendszerről, prioritásokról. Nem árt emlékeztetni magam időről időre, hogy mi az, ami igazán számít és elképesztő szerencsésnek érzem magam, hogy ilyen fantasztikus emberekkel tölthettem el egy napot. 
Végig azt éreztem, hogy Lacit egyetlen cél vezérli, hogy továbbadhassa tapasztalatait és, hogy mi is átélhessük azt az örömöt, amit a saját sajt elkészítése jelent. Fantasztikus lexikális tudással rendelkezik a sajtok készítéséhez kapcsolódó kémiai folyamatokról, mindezt könnyed és rendkívül szórakoztató stílusban tálalja, hogy úgy érzed, akármit is csinálsz nem tudsz hibázni.
A napot egy közös reggelivel indítottuk, ahol 6-7 féle fantasztikus sajtot kóstolhattunk felvezetésként, miközben Laci a sajtokról mesélt nekünk. Ildi fantasztikus friss ropogós kenyereket hozott a villás reggelihez. A hagymás, tejfölös kenyér szerintem masszívan addiktív. Anyuval olyan mértékben kerültünk a hatása alá, hogy le akartunk szaladni a pékségbe, hogy szerezzünk  otthonra is. Ildikó, mivel szerintem földöntúli kedvesség lakik benne, ezt nem engedhette, nehogy lemaradjunk a tananyagról és ő ment el nekünk, hogy szerezzen még kenyeret és a pékség elérhetőségét. Ezúton is óriási köszönet Neki, ráadásul itt még nem ér véget a jó cselekedeteinek sora. A reggeli után átmentünk a sajtműhelybe és 2 külön fazékban nekiálltunk a krémsajt és gomolya készítésének, illetve a Laci által előkészített alapból parenyica született. Míg az oltóanyag tette a dolgát megebédeltünk Ildi jóvoltából, aki fantasztikus házi készítésű csuszával kedveskedett a "tejipari szakembereknek", mi pedig az időközben elkészített túróval járultunk hozzá az ebédhez. Részemről ez egy bármikor megismételhető barter akció. Ildiék vegetáriánusok így a túrós csusza számomra eddig ismeretlen módon, pirított magvakkal (napraforgómag, de lehet tök- vagy fenyőmag is) lett szervírozva, érdemes kipróbálni. 
 A kép a Bucka sajtház belsejét mutatja be innen származik
 
 Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy látogasson el erre a védett kis szigetre, ami egy olyan párhuzamos dimenzió, ahol minden a helyén van, mindez 20 percre Budapesttől, és a hab a tortán, hogy a képen a saját készítésű parenyicám, gomolyám, és fűszeres krémsajtom van befotózva. Mindez a finomság egyetlen nap leforgása alatt készült Laci pontos útmutatásának köszönhetően, miközben testileg lelkileg felfrissültem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...