2011. május 23., hétfő

Vér profi steak

Az ősi mondás szerint a férfiak szívéhez a gyomrukon át vezet az út. Hogy kedveskedjek páromnak, illetve, hogy kompenzáljam a blogom elindulása óta kísérleti laborrá változott konyhámért elmentem egy főző tanfolyamra, hogy megtanuljam a steak készítésének minden csínját bínját. Hiszek benne, hogy minél kevesebb flikk flakk (ígérem ez volt az utolsó ilyen kifejezés ebben a bejegyzésben) van egy ételben, annál nehezebb azt jól elkészíteni, mert kellő fűszerezéssel az ember csodákra képes, de mit kezdjen az ember lánya egy jó adag marhával, ha nem fürösztheti borban, és nem etetheti meg egy jó csokor frissen szedett fűszerrel? 
Nekem Gál Józsi adott lámpást a kezembe. Először is tévedés, hogy steaket bélszínből kell készíteni, viszont a húst jó helyről kell beszerezni, tudtam meg a dining guide által az ország legjobb hentesének kikiáltott Józsitól, és akkor már tudtam, hogy jó helyre kerültem. Ha valaki nem profi és nem annyira előrelátó, hogy a főzés előtti 24 hónappal beszerezzen egy bikát, amit még időben kiherél, hogy kapjon egy tinót, amit majd beállít egy akolba, hogy kellően zsírosodjon, szóval minden egyéb esetben battyogjon el a vásárcsarnok C-6/4-es pavilonba, és bízza magát a profikra. A hús beszerzésével akkor megvolnánk. A tárolásának is meg vannak a szigorú szabályai, a húst be kell érlelni. Erre megkérhetjük a hentest is, ha előrelátóak vagyunk, vagy otthon is megtehetjük megfelelő eszköz birtokában. 


A szertartás eszközei:

10 dkg vaj 
2 dl tejszín (legalább 30% zsírtartalmú)
10 dkg zöldbors
bors, Maldon só 
1 dl szőlőmagolaj
Véres jelenet:
A sütés előtt vegyük ki a húst a hűtőből, hogy szobahőmérsékletre melegedjen (télen 2-3 óra, nyáron 1-1,5). Szeleteljük fel a marhát durván 1,5 újnyi vastag szeletekre, majd kb. 50 fokra melegített sütőben, rácsra pakolva pihentessük 30 percet. Egy vasserpenyőt hevítsünk fel magas tűzön. Akkor elég meleg a serpenyő, ha vizet spriccelve bele, a víz gyöngyözve elillan az edényből. Öntsünk egy kis olajat a serpenyőbe. Egy tenyérnyi szelet húshoz nagyjából 4 ek. kell, majd, ha az olaj is felhevült, mehet bele a hús. Nem szabad szurkálni, ha felpöndörödne a széle, kanállal lenyomhatjuk, de ne tegyünk rá súlyt és csak puhán nyomkodjuk, ha szükséges. Amikor a hús oldalának feléig "felsül" a hús, akkor megfordítjuk, és a másik oldalát is átsütjük. Legfeljebb 2 perc alatt médiumra sült szeletet kapunk. A serpenyőt félrehúzzuk a tűzről, a húsok tetejére egy -egy púpos ek vajat teszünk. Meghintjük sóval, és frissen őrölt borssal. Egy fedővel lefedjük, és 5 percig pihentetjük. A húshoz használt serpenyőben elkészítjük a mártást. A húsból kifőtt zaftot nagy lángon felhevítjük, megfuttatjuk benne a zöldborsot, felöntjük a tejszínnel és beforraljuk. Egy ek vajjal besűrítjük a tejszínt. Sóval, borssal beállítjuk a mártás ízét. A steaket a mártással leöntve tálaljuk. Mellé mi sütőben sült rozmaringos krumplit ettünk.

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...