2011. március 27., vasárnap

Medvehagyma pesto

Beindult a medvehagyma szezon. Ez a növény nagyjából aranyárban van. Mivel rendkívül szemfüles vagyok, ezért, ahogy a képen is látható, meg vannak a forrásaim....és még csak nem is egy sötét sikátorban kell seftelnem, hogy hozzájussak ehhez a pikáns hagymaféléhez, hanem a lélekmelengető, tavaszi napfényben gyűjtöttem össze, az ébredező erdő friss levegőjén. A nagy séta megtette a magáét. Így mikor egy kisebb zacskóra valót összeszedtem ebből a különlegességből, rájöttem, hogy minél gyorsabban ennem kéne valamit. A medvehagyma tényleg finom, de azért hiába szereztem belőle egy nagyobb adagot, önmagában rágcsálva nem az igazi. Miközben Marci nyomta a gázt, az én fejemben is forogtak a kerekek, hogy mi a leghamarabb elkészíthető étel. Ez a medvehagyma pesto rövid története, ami a relatív időérzékelés miatt nekem kínkeservesen hosszúnak tűnt, míg a pesto gondolatát a konyhába érve a gyakorlatba is átültethettem végre.

Gyűjtögetés:

1 nagy csokor medvehagyma (kb. 20 dkg)
5 dkg fenyőmag
1 dl olivaolaj
10 dkg parmezán
frissen őrölt bors, só
50 dkg tagateille tészta

10 perc, visszaszámlálás indul:

Egy lábosban felteszünk a tésztának vizet főzni, 1 ek sóval. A medvehagymát megmossuk. A parmezánt lereszeljük. A fenyőmagot teflonserpenyőben illatosra pirítjuk. Késes, konyhai robotgépbe pürésre aprítjuk a medvehagymát, hozzáadagoljuk az olajat, hogy besegítsünk a gépnek. A püréhez öntjük a reszelt parmezánt, és a fenyőmagot, és még egyszer utoljára krémesre turmixoljuk az egészet. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. A tészta főzővízéből nagyjából 1 dl-t a medvehagyma pestohoz öntünk. A tésztát leszűrjük, a szósszal összekeverve, parmezánnal meghintve tálaljuk. Mi vékony szeletekre vágott, friss paradicsomot ettünk mellé.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta. Az én környékemen (Sasad, Sashegy) sajnos nincs medvehagyma. Amerre Te jártál, ott egy egész mező van. Irigyellek.

    VálaszTörlés
  2. Én is Sashegy környékén lakom, és még van egy nagy csomaggal a hűtőmben, szóval most már a te környékeden is van medvehagyma:) Egy jó receptért cserébe akár át is költözhet egy része a te hűtődbe, és akkor még közelebb lesz hozzád:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...