Oldalak

2011. augusztus 26., péntek

Rizses hús 2.0

Az elnevezés az első benyomással ellentétben nem arra utal, hogy egy továbbfejlesztett ételről lesz szó, vagy esetleg valami extra csavart találtam volna ki a klasszikus étel megreformálásra. Pont ellenkezőleg, be kell, hogy valljam, azért 2.0, mert csak második nekifutásra sikerült a rizst kellően puhára főzni. Nehéz eldönteni, hogy a rizsben keressem e a hibát, vagy magamban, hogy úgy gondoltam este 11-kor simán befejezem az előkészített rizses húst, hogy legyen mit vinnünk másnap ebédre. Végülis felesleges is ezen tovább töprengeni, a rizst hiába hibáztatnám, úgysem tudnám kritikámmal megpuhítani, így kénytelen voltam én vállalni a következményeket, és alaplével felöntve hétfő este további 20 percig párolni a rizst, miután aznap ebédidőben elropogtattam az első, félresikerült adagot. Ha sokakat eltántorítottam volna ezzel a bevezetővel a rizses hús elkészítésétől, üzenem, hogy ne torpanjanak meg. Mikor életemben először készítettem ezt a receptet, és véletlenül két barátunk betoppant, annak ellenére, hogy "lemenzakajázták" a rizses húst, mire csatlakoztam volna hozzájuk minden elfogyott...

Amit már első nekifutásra össze kell készítenünk:

60 dkg sertéscomb
25 dkg rizs
2 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 db vöröshagyma
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 l csirke alaplé
só, bors
1 ek étolaj

Ideális esetben már elsőre így zajlik:

A hagymát finomra vágjuk. A húst 2*2 cm-es kockákra vágjuk. A meghámozott répákat vékonyan felkarikázzuk. Egy magas falú, lefedhető serpenyőben a felmelegített olajon megdinszteljük a hagymát, és magas lángon megpirítjuk a húskockákat. A húst kétszer felöntjük annyi alaplével, hogy épphogy ellepje, és elforraljuk a levet. Ezután hozzáadjuk a répát, sóval, borssal, és összezúzott fokhagymával ízesítjük a ragut. Hozzáadjuk a rizst és az alaplé maradékával felöntve alacsony lángon kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk, és savanyúsággal esszük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése