Oldalak

2011. március 15., kedd

Tai leves

Ezt a receptet barátnőm nagymamájától kaptuk meg. Úgy látszik a magyar nagymamák tanyasi hús levessel kényeztetik unokájukat, az amerikaiak viszont pikáns tai levessel kedveskednek kicsiny magzatjaiknak. Ahány ház annyi szokás ugyebár. mielőtt gonosz előítéleteink lennének,ez a leves nem a konzervből, vagy mikróból ugrik a tányérunkba, valami dehidratált űrhajós fogásként. Tudni kell, hogy az amerikai nagymama, is magyar nagymamaként kezdte egykor, ahogy tulajdonképpen ez a kókusztejes, limeos ízorgia is mezei tyúkhúsleves alapra épít. Úgyhogy amerikai nagymama nemhogy spórol, de amolyan szuper nagyiként, megsokszorozott energiával csak úgy mellesleg összeüt egy tyúkhúsleveset, majd neki is állhat a komplikáltabb, messze föld ízeit idéző, mesésen különleges fogás elkészítéséhez. RESPECT

Amik nemrég még itthon különlegességnek számítottak:


2 kisebb csontos csirkemell (kb 1 kg)
1/4 fej zeller
1 db fehérrépa
3 db sárgarépa
1 fej hagyma
30 dkg champignon gomba
3 db citrom
5-10dkg frissen reszelt gyömbér
2 konzerv kókusztejet (egyenként 400 ml)
2 db chili maggal együtt
só, bors

Amit szívvel lélekkel teszünk:

A hagymát meghámozzuk 4 felé vágjuk. A sárgarépát, fehérrépát megpucoljuk, és először félbe vágjuk, majd hasábokra szeleteljük. A zellert megtisztítjuk. A zöldségeket  3 l vízzel, és a csirkemellel lassú tűzön feltesszük főni. Megsózzuk, frissen őrölt borssal ízesítjük. Kb. 3 óra elteltével a levesből a húst kivesszük, a lét sűrű szitán átszűrjük, hogy a zsírosabb rész, és a zöldségek is fenn akadjanak. A zöldségekre nem lesz szükségünk. A csontról lefejtjük a húst, és falatnyi cafatokra vágva, visszatesszük a leszűrt húsleveslébe.A léhez adjuk a megtisztított, vékonyan felszeletelt gombát (én dörzsis, alaposan bevizezett szivaccsal szoktam ledörzsölni a külső piszkos hártyát), és a megmosott, felkarikázott citrom szeleteket. A levest reszelt gyömbérrel, és vékony szeletekre vágott chili paprikával ízesítjük. Hozzáöntjük a kókuszlevet, és lassú tűzön további 1/2 óra alatt összefőzzük az ízeket. Vigyázzunk, ha túlfőzzük a citrom a túl forró lében megkeseredhet. 
 

2 megjegyzés:

  1. Mami büszke lenne rád :) én az vagyok!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, nagyon aranyos vagy! Lefagyasztottam egy adagot, lehet, hogy azt majd sikerül nem keserűre felfőzöm...:) Na tiszta ciki, most itt is lebuktam, hogy keserű lett, meg, hogy ételt fagyasztok. Holnap délben sashegyen várok minden elszánt gasztronómust, aki kővel akarna ezért megdobálni...

    VálaszTörlés