Oldalak

2013. április 10., szerda

Libamáj hagyma chutneyval és tokaji aszuban párolt gyümölcsökkel


Az eddigi sok szövegelésért kompenzációképp, nemcsak, hogy nem írok hosszú bevezetőt, de még egy elképesztően finom receptet is megosztok a blogon, anélkül, hogy át kéne rágnotok magatokat a bevezetően. Azért a büntetős szóvicc nem maradhatott ki....

 
Hagyma chutneyoz:

4 fej lila hagyma félbevágva vékonyan felkarikázva
2 ek cukor
2 ek méz
4 cl vörösbor
2 ek balzsamecet
1 kk só

Tokajiban párolt gyümölcshöz:

2 db alma negyedelve, magházát eltávolítva, vékonyan felszeletelve
20 dkg nagy szemű lila szőlő, félbevágva
2 ek vaj
2 ek cukor
1 tk mézeskalács fűszerkeverék
0,5 dl tokaji aszú (nálam 3 puttonnyi volt)

70 dkg Libamáj ujjnyi vastagon felvágva
só, bors

Egy teflonserpenyőben karamellizáljuk a cukrot, majd a mézet is hozzákeverjük. Ha a méz is felolvadt hozzákeverjük a hagymát és alaposan átforgatjuk, hogy bevonja a karamellizált cukor. Mikor a hagyma megpárolódott ízesítjük a vörösborral, balzsamecettel, sóval és fedő alatt lefedve lassú tűzön további 15-20 perc alatt pároljuk. Közben néhányszor ránézünk, megkevergetjük. Egy másik serpenyőben karamellizáljuk a cukrot, majd közepes tűzön megolvasztjuk a vajat. Rátesszük az almát, szőlőt és összeforgatjuk a gyümölcsöket a karamellel. Fűszerezzük a mézeskalács keverékkel és öntsük fel borral. Kevergessük a gyümölcsragut, hogy az alkohol elpárologjon, majd fedő alatt puhára pároljuk. A libamájszeleteket sózzuk, borsozzuk, egy serpenyőben közepes tűzön, oldalanként 1-2 perc alatt megpirítjuk.

2013. április 6., szombat

Friss tavaszi saláta helyett abból főzünk ami van céklás lencsesaláta

Azt hiszem a szokásos bőbeszédű bevezetőt most már a címben elhasználtam. Valaki (aki ért is latinul...) komolyan vette a carpe diem szólást. Csak tudnám, hogy miután megragadta a napot hova tette azt. Monty Python szerint biztos a felhők fölé rejtette. No comment A lényeg, hogy amíg nem tér vissza a nap, addig azzal főzünk, amink van. Azaz a tél során felhalmozódott vitaminéhségünket még mindig jellegzetes téli zöldségekkel, salátákkal tudjuk csak pótolni. Megjegyzem, hogy ez a céklasali, nemcsak a cél szentesíti az eszközt kategória, de elképesztően finom is, szóval némiképp kompenzál a felhőkért, ha találunk hozzávaló bort, akkor lehet, hogy nemcsak némiképp...:) Azért, ha a héten sem süt ki a nap a következő postom egy mélytányérnyi D vitamin elkészítéséről fog szólni. A receptet egyébként Falat zamattól vettem, csak az arányokon változtattam

Ha nincs otthon D vitamin:

60 dkg cékla
25 dkg lencse
20 dkg feta sajt
1 fej lila hagyma vékonyan felkarikázva
1 csokor petrezselyem durván felaprítva
1 ek mustármag
1 ek szárított koriander
2 babérlevél
2 gerezd fokhagyma megpucolva egészben
Só, bors, olívaolaj

Öntethez:

1 citrom kifacsart leve
1 dl olívaolaj
2 gerezd fokhagyma összezúzva
2 ek mustár

A lencsét előző este beáztatjuk annyi vízben, hogy ellepje. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A lencsét átmossuk és újra felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Hozzáadjuk a babérlevelet, 2 gerezd fokhagymát és 1 kk sval ízesítjük. Lefedve kb. 25 perc alatt puhára főzzük. Az egész céklákat megmossuk, sóval, olívaolajjal bedörzsöljük és egyenként alufóliába csomagoljuk. A sütőben nekem 45 perc alatt sült puhára. Közben egy teflon serpenyőben megpirítjuk a szárított korianert és mustármagot, majd fűszermozsárban összetörjük. A fetát felkockázzuk. Ha a cékla megpuhult,várjuk meg míg kicsit kihűl, majd hámozzuk meg és vágjuk 1x1 cm-es kockákra.Egy kisebb befőttesüvegben rázzuk össze az öntet hozzávalóit. Keverjük össze a pirított fűszereket, céklát, lencsét, öntetet, ízesítsük frissen őrölt borssal szórjuk meg a petrezselyemmel és a felkockázott fetasajttal. Ha 1 órára hűtőbe tesszük még jobban összeérnek az ízek.