2014. június 28., szombat

Penne Amatriciana vagy amit akartok

A címmel ellentétben itt véget is ért a shakespeare-i vonal, mert ez aztán tényleg nem az a sok hűhó semmiért kategória sőt itt nincs dráma nincs bonyodalom ez az étel tényleg tisztán a katarzis. Nem tudom, hogy a félig olasz félig káptalantóti - műszakisok most horkanhatnak fel - félig Czimer hentes beszerző körút eredménye, hogy 11 perces szintidővel ilyet tudtunk alkotni, de most ténlyeg nem a Nigella/Stahl féle divatos gyorsan valami finomat mondatja velem, hogy ez a vacsora konkrétan annyi idő alatt volt meg, míg a tészta megfőtt. És, hogy hogyan....

Expozíció:

3 gerezd fokhagyma vékonyan felszeletelve
3 pepperoni parika felkarikázva 
2 chili paprika felkarikázva
10 dkg húsos mangalica szalonna felkozkázva
5 dkg kolbász vékonyan felkarikázva, majd hasábokra vágva
30 dkg paradicsompüré 
1 dl főzőtejszín (20%)
1 marék bazsalikomlevél felaprítva
frissen őrölt bors
só ízlés szerint
2 ek olívaolaj
1 ek vaj
5 dkg parmezán

Egy serpenyőben összemelegítjük az olivát és a vajat. Illatosra pirítjuk rajta a fokhagymát, majd hozzáadjuk a szalonnát, kolbászt 2 pepperoni és 1 chili paprikát. A húsokat ropogósra pirítjuk, ezalatt a paprika is kiadja az erejét. Felöntjük a paradicsompürével, hozzákeverjük a tejszínt és rászórjuk a parmezán felét. összerottyantjuk, megszórjuk bazsalikommal, frissen őrölt borssal, illetve a maradék paprikával. Elkeverjük 2 merőkanál tésztafőzőlével, ha szükséges után fűszerezzük. Ez egy elég csipős verzió, ha valaki kevésbé szeretné sárkányosra akkor  a chili és pepperoni paprikából is vissza lehet venni. Frissen főtt pennével és parmezánnal tálaljuk.

2014. június 26., csütörtök

Pizza

Frissen hazatérve Olaszországból az ember nehezen engedi el a kinti emlékeket, ezért a kinti ízek felidézésével próbáljuk enyhíteni az átállás okozta sokkot. Lehet, hogy most kattan a csuklómon a bilincs és tepernek le a TEKesek, de az a helyzet, hogy ruháim épségének kockáztatása árán, a járványügyi előírásokról már nem is beszélve khm. hoztam egy kis - értsd 2,5-3 kg olasz paradicsomot, szalámit, és valami elképesztően finom sonkát, na jó lehet, hogy átkommandóztunk némi füstölt scamorzát is...Jelzem, hogy az aggodalmam főleg a ruháim épségére irányultak, mivel a buffala di mozzarella még az olasz reptéren elvérzett. Kisebb tócsát eresztve a bőröndömbe távozott az élők sorából csúnya bűnjelet hagyva maga után, ezért érthető, hogy nem kockáztathattunk meg kellett szabadulnunk tőle, de az esetből tanulva a 3 órás piacozás és kis üzletes ámokfutásunk eredményét biztonságban leszállítottuk. Ennek, na meg a privát pizzamesteremnek köszönhetően készült el ez a pizza is.

Amikor egy recept úgy kezdődik, hogy végy egy jegyet Bariba, az már nem lehet rossz...

Tészta ( 2 hatalmas lesz belőle):

30 dkg liszt
1,5 dl víz
3 mk só
1 dkg élesztő
0,5 dl tej
2 ek olívaolaj

Paradicsomszósz:

0,5 kg paradicsom lehámozva apróra vágva
2 nagy gerezd fokhagyma felaprítva
2 ek olívaolaj
1 marék bazsalikom felaprítva
só, frissen őrölt bors ízlés szerint

Feltét:

5 dkg pepperoni szalámi vékonyan felszeletelve
5 dkg pármai sonka vékonyan felszeletelve
20 dkg bivaly mozzarella vékonyan felszeletelve
10 dkg füstölt scamorza vékonyan felszeletelve
6-8 pepperoni paprika
bazsalikom levélkék 
pár szem olajbogyó
1 paradicsom felkarikázva

Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A hozzávalókból tésztát gyúrunk. Cipót formázunk belőle, amit fél órára félreteszünk lefedve meleg helyre keleszteni.  Egy serpenyőben olivát forrósítunk, illatosra pirítjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a paradicsomot. Sózzuk borsozzuk, majd a légvégén friss aprított bazsalikommal ízesítjük. Ha kihűlt botmixerrel pürésítjük. A sütőt 200 fokra légkeveréses üzemmódon előmelegítjük. A pizzatésztát átgyúrjuk elfelezzük és kört nyújtunk belőle. Megkenjük a paradicsomszósszal és elhelyezzük rajta a szalámit, sonkát valamint sajtszeletekkel befedjük. Mi pár pepperoni paprikát is tettünk rá. A sütőbe téve kb. 20 perc alatt ropogósra sütjük. A sütőből kivéve paradicsomkarikával bazsalikommal és olajbogyóval díszítjük.

 

2014. június 5., csütörtök

Bolognai lasagne

Ez a bejegyzés nem is csak egy egyszerű receptleírás lesz, hanem durva memóriajáték a részemről mire rájövök, hogy mit hogy is csináltam ezzel a recepttel. Az alap egy Jamie féle receptkönyvből van, amit barátnőmtől kölcsönöztem – vissza fogom adni, de tényleg – ezt sikerült egy kicsit meghackelni. Magamhoz képest egész visszafogottan nyúltam bele a receptbe, szóval inkább nevezném ezt jogdíjelkerülő eljárásnak, mintsem egy teljesen új receptnek, de ez nem is baj, mert ha lehetek elfogult ez a lasagne igazán büszke lehet a származására.

Eredetvizsgálat:

Bolognai szósz gomba nélkül + 2 szál szárzeller
500 ml krémsajt
3 gerezd fokhagyma vékonyan felszeletelve
1 csokor bazsalikom levél  ( a fele felaprítva)
1 nagy paradicsom felkarikázva
10 dkg parmezán lereszelve
20 dkg füstölt mozzarella lereszelve
10 dkg mozzarella vékonyan felszeletelve
8 szem aszalt paradicsom lecsepegtetve
1 dl száraz fehérbor
1 ek vaj
2 csomag lasagne tészta (2x250 g a 2. Csomagnak csak egy részére lesz majd szükség)

A bolognai szószt elkészítjük, majd lassú tűzön 40 perc alatt lefedve készre főzzük. Hozzákeverjük a reszelt parmezán felét. A sütőt 180 fokra előmelegítjük légkeveréses módon. A sajtkrémhez egy teflonserpenyőben megolvasztjuk a vajat, illatosra pirítjuk rajta a fokhagymát, majd felöntjük a borral és addig kevergetjük, míg az alkohol elfő, majd lassú tűzön hozzákeverjük a krémsajtot, megborsozzuk és fűszerezzük aprított bazsalikommal. A lasagne lapokat pár csepp olajjal elkevert forró vízbe mártjuk 2-3 percre, hogy megpuhuljanak. Majd lecsepegtetjük, konyhai papírtörlővel leitatjuk a felesleges vizet.

A bolognai mártás harmadát simítsuk el egy tűzálló tál alján, borítsd egy réteg lasagne lappal, majd kenjük be a sajtkrém harmadával, borsozzuk és szórjuk meg a parmezánnal elkevert mozzarella harmadával.  Rétegezzünk rá egy újabb sor lasagne lapot, majd ismételjük meg a rétegzést még kétszer ugyanígy. A tetejére maradjon a krémsajt, a bazsalikomlevelekkel, paradicsommal aszaltparadicsommal, és mozzarella szeletekkel rakjuk ki a felső réteget, és az előmelegített sütőben, fóliával letakarva süssük 20 percig, majd a fóliát levéve 10 perc alatt pirítsuk ropogósra a tészta tetejét.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...