2012. május 28., hétfő

Spárga carbonara módra

Valószínűleg már hozzám hasonlóan más is rájött, ha máshogy nem hát empíria útján, hogy Pünkösdkor nemcsak hétfőn, de vasárnap is zárva van minden. Ez a recept tehát még azokból a békeidőkből származik, mikor a boltok még nyitva tartottak, én  pedig tudtam itthon főzni a megvásárolt friss alapanyagokból. Szóval most több okom is van nosztalgiázva merengeni ezen a képen. Az ötlet eredetije a Spárga carbonara, a KajaPiaZongora blogról származik, de mivel én ez alkalommal nem a vidéki rokonokra főztem, ezért megbolondítottam a krémes szószt egy kis dióolajjal, meg egy kis citromlével, meg...Ja, és azt hiszem nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy mostanra spárga és én megbékéltünk egymással. Ugye mi jó barátok vagyunk?!

A barátsághoz vezető út:

40 dkg spárga (nekem fehér volt itthon) újnyi karikákra vágva
20 dkg főtt császárszalonna felkockázva
5 dkg parmezán reszelve
1 fej hagyma finomra vágva
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 csokor petrezselyem felaprítva
3 ek dióolaj
1 ek citromlé
1 tk mustár
1 tk méz
0,5 l tejszín
2 tojás
0,5 kg fusilli
1 ek olívaolaj
frissen őrölt bors

A tésztának felteszünk egy nagy lábos sós vizet és a csomagoláson szereplő idő alatt kifőzzük. Egy serpenyőben felmelegített olívaolajon megdinsztelem a hagymát, majd megpirítom a szalonnát. Ezután hozzákeverem a fokhagymát és a spárgát. A tészta főzővízéből felöntöm egy merőkanál vízzel és 10 perc alatt lefedve puhára főzöm. Ezalatt összekeverem a dióolajat a citromlével, mézel, és a mustárral, majd felöntöm tejszínnel és belekeverem a parmezánt. A 2 tojást habosra kikeverem egy kis őrölt borssal. A spárgához adom a tejszínes keveréket és a tojást és 5 perc alatt besűrítem. A krémes öntetet összekeverem tésztával és petrezselyemmel megszórva tálalom.

2012. május 27., vasárnap

Spárgás fritatta muffin sonkakosárban

Idén májusban több lánybúcsún is részt vettem. Az egyik kezdőprogramja egy piknik volt a múzeumkertben. Lássuk be már a patináns helyszín is megkövetelte magának, hogy ne sós pereccel állítsak be a reggelire, meg ugyebár, ha az emberről minden ismerőse tudja, hogy gasztroblogot vezet, akkor ez nem opció. Nagyjából így jutottam arra a követeztetésre, hogy a GoodFood oldaláról rám mosolygó mini frittatát készítem el és jól döntöttem, mert óriási sikert aratott, pedig olyan versenytársakkal indult egy mezőnyben, mint a házi croissant pálinkás baracklekvárral.... 


12 muffinhoz:

10 dkg reszelt parmezán
1 fej vöröshagyma finomra vágva
15 dkg fehér spárga ( a tetejét levágom, a szárakat cm-es karikákra vágom)
100 ml főzőtejszín
12 szelet feketeerdő sonka
6 tojás
frissen őrölt bors
mogyorónyi vaj
1 ek olívaolaj

A sütőt 180 fokra előmelegítem, a muffin sütő tepsit kivajazom, és a lyukakat 1-1 szelet sonkával kibélelem. Egy serpenyőben felmelegítem az olajat és megdinsztelem rajta a hagymát, majd hozzákeverem a spárga szárát és pár percig együtt pirítom. A tojást a tejszínnel habosra felverem, hozzákeverem a sajt felét és borssal fűszerezem. A sonkakosárkába teszek 1-2 evőkanállal a hagymás spárgakeverékből, kanalazzuk rá a tojásmasszát, és a tetejébe ültessünk 1-1 spárgacsúcsot. Szórjuk meg a maradék sajttal és a sütőben kb. 20 perc alatt süssük készre.

2012. május 24., csütörtök

Arab répasaláta

Ki ne szeretne nyáron a strandon sétálni (fürdőlepedő nélkül), ki ne szeretne beleférni abba a farmerbe, ami tavaly olyan még olyan jól állt, és ki szeretne mindezért egy durva metamorfózison átesni, azaz nyúlként egy répát rágcsálni egész nyáron keresztül? Biztos vagyok benne, hogy nem reprezentatív közvélemény kutatásom 3. kérdése magasságában már nagyon kevés kéz lendült lelkesen a magasba. Na valahogy én is így vagyok ezzel, ezért folyton olyan ételek után kutatok, ami egészséges, de egyben finom is. Szerintem ez a sárgarépaköret pont ilyen. Ha már az egészségnél tartunk nem muszáj oldalassal elkészíteni, ugyanez a pác csirkemellen is megállja  a helyét.

Nem minden ízetlen, ami egészséges:

0.5 kg répa hasábokra vágva
1 konzerv lencse lecsepegtetve
1/2 csomag madársaláta
1 fej lilahagyma vékony karikára vágva
1 marék bazsalikom felaprítva
2 kk római kömény
1 ek méz
2 ek olívaolaj
1/2 citrom leve

A sütőt 180 fokra előmelegítem. Egy tepsibe rakom a répát és meghintem a római köménnyel és az olaj felével és 20 percre a sütőbe teszem. Közben egy lábosban 1 ek olajon megfuttatom a hagymát, lehúzom a tűzről és átforgatom a lencsével. Ráfacsarom a citrom levét és hozzáadom a bazsalikomot. Mikor langyosra hűlt, hozzákeverem a madársalátát. A répát kiveszem a sütőből és rácsorgatom a mézet majd további 5 percre visszateszem a sütőbe. Végül a megsült répát hozzákeverem a lilahagymás lencséhez.

2012. május 23., szerda

Sertésoldalas barbecue szószban

Ez amolyan gombhoz kabátot bejegyzés lesz, mert a körethez készült a hús. Azaz már rég kinéztem magamnak ezt a sárgarépás lencsés köretet, mert még mindig rém egészségesek vagyunk. A lencse miatt malachúsban gondolkodtam, a hentesemnél (mert most már az is van - azért érzitek a fejlődést) gyönyörű húsos oldalas volt, amit imádok, szóval gyorsan összeállt a kép. Annyira jól sikerült a hirtelen felindulásból elkövetett sült, hogy kétszer egymás után elkészült nálunk, ami nagy szó, mert aki az elejétől követi a blogomat (köszi anyu) az tudja, hogy ritkán ismétlem magam.

Hirtelen felindulásból:

1,3 kg sertésoldalas
8 ek ketchup
4 ek szójaszósz
4 ek sör
1 kk erős pista
1 ek worcheister szósz
2 ek olaj
3 zúzott gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors

A sütőt előmelegítem 160 fokra. A pác hozzávalóit elkeverem és bekenem vele a húst. A bepácolt húst tepsibe teszem és lefóliázva 1,5 órán keresztül sütöm, majd grill fokozaton 200 fokon további 15 perc alatt rápirítok az oldalasra, a fóliát levéve.

2012. május 22., kedd

Kecskesajtos pastry serrano sonkával és lilahagyma chutneyval

Egy újabb GoodFood-os gyöngyszem. Kezdem elszégyellni magam, hogy amióta megjelent ez a magazin szerény kis hazánkban is, azóta kicsit visszaesett a saját kitalálású receptjeim száma. Ennek csupán az az oka, hogy eddig úgymond rá voltam szorulva az ötletelésre, mert nem volt  a környékemen olyan kész ötlet, aminél ne éreztem volna valami hiányosságot, illetve azt, hogy na tudok én ennél sokkal jobbat. Az a helyzet, hogy a GoodFod-os recepteket azonban annyira rám szabták, hogy feleslegessé válik az ez irányú energiabefektetésem. Gyorsan elkészíthető, igényes alapanyagok újszerű kombinációja ez is, ami még egészséges is, és nagggyon finom.Van valakinek ötlete, hogy hol élhetem ki a jövőben a kreativitásom?!

Más gondolatát követő tetteim:

5 fej lilahagyma vékonyan felszeletelve
0,5 kg leveles tészta
8 szelet feketeerdő sonka (félbe tépve)
40 dkg gomba felszeletelve (szár nélkül)
20 dkg natúr kecskesajt felkarikázva (én soignon márkájút használtam, ami olyan mintha egy kecske-camambert lenne, a sajt belseje lágy, viszont egy keményebb kéreg veszi körül, szerint sütéshez ideális, mert nem folyik szét)
2 ek friss kakukkfű feldarabolva
4 ek olívaolaj
1 ek balzsamecet
2 ek barnacukor
só, bors

A sütőt 180 fokra melegítsük elő, légkeveréses fokozaton. Egy serpenyőben lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett karamellizáljuk a cukrot, majd 2 olajat adunk hozzá, amin kb. 10 perc alatt puhára sütjük a lilahagymát.Hozzáadjuk a fűszereket (só, bors, ecet, kakukkfű) és további 5 perc alatt készre pároljuk. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral é nyújtsuk ki rajta a levelestésztát. A tésztát szurkáljuk meg villával, majd kenjük be a lilahagyma chutneyval. Terítsük be a sonka szeletekkel, majd oszlassuk el rajta a gombát és locsoljuk meg a maradék olajjal. Fedjük be a sajttal, sózzuk, borsozzuk, majd 30 perc alatt süssük készre a sütőben. Mi madársalátával ettük.

2012. május 20., vasárnap

Csülökkel rakott káposzta

A csülkös rakott káposzta elkészítésének gondolatát már a május 1-ei hosszú hétvége előtt érlelgettem magamban. Idén abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy meg kell nevezni melyik hosszú hétvégére is gondolok pontosan, mert havonta 1 beesik, háromszoros hurrá a Gergely naptárnak (idén). Figyelembe véve, hogy akkor még nyár volt, egyértelmű volt számunkra, hogy mihelyt lehet rohamtempóban hagyjuk el a várost, hogy ideiglenesen Balatonra helyezzük át a székhelyünket. Szeretem ilyenkor előre megtervezi, hogy mit főzzek a nyaralás alatt, hogy közben ne kelljen a bevásárlással bajlódni.Ráadásul ez a főétel tényleg a két legyet egy csapásra kategória,  mert nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy másnap csülökpörköt nokedlivel volt a menü.

Hozzávalók:

1/2 adag csülökpörkölt
1 kg savanyú káposzta (átmosva, kicsavarva)
2 fej vöröshagyma (vékonyan felkarikázva)
20 dkg főtt császárszalonna (felkockázva)
4 dl tejföl
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk pirospaprika
20 dkg főtt rizs
1 ek olaj
mogyorónyi vaj

Egy serpenyőben a felhevített olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd megpirítjuk a szalonna kockákat. Rátesszük a káposztát, és lefedve 30 perc alatt puhára pároljuk lassú tűzön. A tejfölt a zúzott fokhagymával kikeverem. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal. Szétterítjük a rizs felét, rá a hús felét, ezután pedig a káposzta felét. A káposztás rétegen eloszlatjuk a fél tejfölt, majd megismételjük az iménti rétegzést. A rakottas teteje káposztával legyen befedve, amit laposan bekenünk tejföllel. Végül megszórjuk pirospaprikával, és sütőben lefóliázva 180 fokon 40 percig sütjük, majd további 10-15 perc alatt, a fóliát levéve megpirítjuk a rakottas tetejét.

2012. május 11., péntek

Mediterrán kuszkusz

Igazából erről a receptről most nem szeretnék hosszasan írni, mindenki legnagyobb örömére:) Csak annyit, hogy bárki nekifoghat, mert ez tényleg az a pár perc alatt elkészíthető étel, amivel másnap "dobozkajaként" fel lehet vágni a munkahelyen. Nekem mondjuk ez sajnos nem sikerült, mert a vacsora után csak egy adag maradt, amit párom le stipi-stopizott. Azért ez sokat mondó...

Dobozba valók:


20 dkg koktélparadicsom félbe vágva
1 nagy padlizsán 1 cm-es karikákra vágva
15 dkg grillcsirke felaprítva (én mellett használtam)
15 dkg félkemény kecskesajt felkockázva
1/2 csokor bazsalikom felaprítva
20 dkg kuszkusz
3 dl zöldségleves-alaplé (Knorr házias)
1/2 citrom leve
1 gerezd zúzott fokhagyma
5 ek olívaolaj
só, frissen őrölt bors

A kuszkuszt felöntjük a forró zöldségleves-alaplével és lefedve félretesszük, hogy a kuszkusz 10 perc alatt megpuhulhasson. A sütőt grill funkción 200 fokra előmelegítjük. A padlizsánszeleteket egy tepsibe fektetjük, olajjal megkenjük, sóval, borssal fűszerezzük. Tegyük be a sütőbe, majd 15 perc után fordítsuk meg, és kenjük be olajjal, valamint fűszerezzük a padlizsánszeletek másik oldalát is, és süssük további 15 percet. A puha kuszkuszhoz keverjük hozzá a bazsalikomot, sajtot, paradicsomot, padlizsánt, és csirkehúst. Az öntethez keverjük el a citromlevet 2 ek olajjal és a fokhagymával, és öntsük le vele a kuszkuszt. Akár azonnal fogyaszthatjuk, de ha lehűtjük az ízek még jobban összeérnek.

2012. május 7., hétfő

Ázsiai újhagymás sertésszelet

Már megint GoodFood, vagy még mindig GoodFood, nem is tudom, hogy fogalmazzak. A lényeg, hogy nagyon rátaláltam a megfelelő magazinra, amiben mindig van néhány különleges recept, ami számomra valami újat hoz, de nem annyira, hogy a gyűjtögető életmódra kéne berendezkedni és km-eket vándorolni egy egy alapanyagért, miután google barátunk segítségével végre megoldottuk, hogy mi is az amit be kell majd szereznünk. Az tényleg nem a szerkesztők hibája, hogy párom, miközben a bevásárlandók listáját soroltam, háromszor visszakérdezett, mikor elhangzott, hogy rizsecetet kérek a "sarki közértből". Szerintem nem értette, hogy miért hadarok annyira, hogy a különböző hozzávalókat, mint a rizs, ami köret és az ecet, ami ételízesítő szinte egybeolvadva diktálom le neki, de a végeredmény ismeretében, azt hiszem a jövőben már tudni fogja, hogy a rizsecet létező alapanyag így egyben, és nagyon jó dolgokat lehet vele készíteni, pl. ezt a különleges ízvilágú porhanyós lapockát.
Kalandozás:

4 szelet sertéslapocka
1,5 dl rizsecet
4 cm gyömbér (zöldséghámozóval vékony háncsokká forgácsolva)
3 gerezd fokhagyma vékonyan felszeletelve
1 chilipaprika felkarikázva
12 újhagyma fehér szára (zöld részét díszítéshez használhatjuk)
1 ek szőlőmagolaj
4 ek szójaszósz
0,5 l hús alaplé (nálam Knorr  házias levesalap)

Sütőt 160 fokra, légkeveréses funkción felmelegítjük. Egy vas serpenyőben magas lángon felhevítjük a szőlőmagolajat, majd megpirítjuk rajta a hússzeletek mindkét oldalát. A húst a serpenyőből félretesszük egy hőálló tálba, amit alufóliával letakarunk. A serpenyőbe öntsük bele a rizsecetet, erősen fog sisteregni, 1-2 perc kevergetés után öntsük le a húsokat az ecettel, és szórjuk meg a húst a gyömbér, fokhagyma keverékkel, és tegyük a letakart tálat a sütőbe. A serpenyőben pirítsuk meg az újhagymát a chilivel, majd az alaplével felöntve forraljuk be a lét a szójaszósszal. Az újhagymás öntettel locsoljuk meg a sütőben sülő hússzeleteket, majd fólia alatt hagyjuk1,5 óráig lassan porhanyóssá sülni, az utolsó 10-15 percben, a grill fokozatot használva pirítsuk meg a húsok tetejét. Mi rizzsel ettük.

2012. május 6., vasárnap

Csülökpörkölt

A csülökpörkölt szívemhez, vagy talán helyesebb ha úgy fogalmazok, hogy hasamhoz igen közel áll. Sokáig misztifikáltam ezért, és valamiért azt gondoltam, hogy nem próbálom meg otthon elkészíteni. Ez egy olyan étel, amit szerintem egy megbízható, picit lepattant, klasszikus magyar ételeket felvonultató, amolyan "piros kockás terítős" étteremben kell rendelni. Nekem ilyen jól kipróbált hely a Rétisas. Nem az a vendéglő, ahová az ember az üzlet partnereket viszi ebédelni (na jó csak akkor ha nagyon jó fejek és jó üzletet szeretnénk kötni). Annyi elég a helyről, hogy az egyik alkalommal a szomszéd asztalnál kicsit becsiccsentett, középkorú pár nő tagja, a veszekedés hevében engem talált el a sörével, amit vitájuk záróakkordjaként, gondolom végső érvként használt volna a "hölgy", párja lefegyverzésére. Bárhol máshol a sörrel együtt én is kiborultam volna, de ez az a hely, ahol ebből csak egy jó sztori lesz, amin csak mosolyogsz, de azért érthető, hogy el kezdtem otthon kísérletezni a csülökpöri készítéssel...

Visszavonuló:

1,8 kg csülök (kicsontozva, 2x2 cm-es kockákra vágva)
2 db paradicsom felaprítva
1 db TV paprika apró kockára vágva
1 nagy fej vöröshagyma finomra vágva
1 száraz chili paprika felkarikázva
1 dl vörösbor
4 kk őrölt csemegepaprika
3 dl hús alaplé (szokásos knorr házias alap fele)
2 ek olaj
2 dl tejföl
1 ek liszt

A hagymát a felhevített olajon üvegesre pirítom. A serpenyőben megsütöm a húst is. Az alaplé felével felöntöm, és magas lángom elforralom a lét, majd ezt megismétlem a maradék alaplével. Végül hozzáöntöm a bort és elforralom az alkoholt. A zöldségeket hozzákeverem a pörköltalaphoz és a paprikával fűszerezem. A chili paprikát is hozzákeverem. Lefedve, lassú tűzön 1,5-2 óráig párolom a húst, míg meg nem puhul. A tejfölt a liszttel, és a pörköltből 1 merőkanál zafttal csomómentesen kikeverem. Behabarom a pörköltet és összeforralom, hogy sűrű zaftja legyen.

2012. május 4., péntek

Deluxe Sandwich

Idáig nem voltam a sandwichek elkötelezett híve, sőt mikor a híres "metró" sandwichező Magyarországon megnyitotta kapuit, a baráti társaságból talán én voltam az egyetlen, aki nem rohant észt vesztve most már csak az Astoriáig Bécs helyett, hogy összedobáltassak magamnak egy bagettet. Szerintem totál unalmas volt...na de a hosszúúúú hétvégén fordult velem a világ és olyan ebédet rittyentettem magunknak 15 perc alatt, hogy már el is kezdtem gondolkozni a következőn. A lazacos sandwichen, és a húsgolyóson, na meg a camambertesen, és természetesen a bélszín carpaccio-s tölteléket sem lehet elvetni. És, hogy miért vagyok biztos a folytatásban?! Mert itt a nyár, mikor nem szívesen állok a tűhely mellett, de miért kéne?! Mikor nem szívesen főzöm szét a végre ízes, friss alapanyagokat, de miért is tenném?! Ilyenkor én is szeretek jobban odafigyelni arra, hogy több kalóriát tüntessek el magamról, mint a tányéromról, és egy ilyen rozs bagettes vacsora miatt, salátával még lelkiismeret furdalásra sincs okom.
Reformáció:
10 dkg bébispenót (megmosva, lecsepegtetve)
6 szelet feketerdő/serrano sonka
40 dkg csirkecombfilé felkockázva
2 ek görög fűszerkeverék
1 ek olaj
2 ek vaj
2x15 dkg félkész bagett 

Sajtkrém:
15 dkg zöldfűszeres krémsajt (BUKO vagy Rondelé)
2 dl tejföl 
1 gerezd zúzott fokhagyma
1csokor petrezselyem finomra vágva

A sajtkrém hozzávalóit elkeverjük. A felkockázott csirkét az olajjal és fűszerrel bepácoljuk. A bagettet az előmelegített sütőben  a csomagoláson szereplő módon megsütjük. Egy serpenyőben ropogósa sütjük a sonkát, majd félretesszük. Ugyanebben a serpenyőben felolvasztjuk a vajat és kisütjük a combokat, majd a csirkedarabkákat is félretesszük. A megsült bagettet hosszában félbevágjuk és a serpenyőben visszamaradt zaftban 1 perc alatt megpirítjuk. A bagettet a sajtkrémmel gazdagon megkenjük, sonkával befedjük, majd a spenótlevelekből fészket készítünk, amibe csirkefalatokat halmozunk, rátesszük a bagett "tetejét", finoman lenyomkodjuk és félbevágjuk. A kimaradt bébi spenóttal és karikára vágott paradicsommal tálaljuk.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...