2011. július 31., vasárnap

Sajtbundában sült csirkemell

Akármennyire is ciki, hogy hosszú hallgatás után egy szimpla sajtos hússal töröm meg a csendet. Az egyszerűen nagyszerű elv mentén haladva, mégsem fogtam vissza magam, hogy várjak életem első osso buco-jának publikálásáig, ami nagyjából augusztusban várható. A július akárhonnan nézem a pihenés, és szabadság ideje volt, ami megmutatkozott a munkahelyemen, és még inkább a blogomon. Illetve azon is, hogy a túlzásba vitt vendéglőlátogatás következtében megcsappant a házi kasszánk. A vendéglőlátogatásból egyébként egy felejthetetlen tapasztalatra tettünk szert, mégpedig az Egerben található Imola vendéglőben. A pihenés sem mentesít azonban a felelősség alól, hogy a fenti kép meg úgy néz ki, mintha egy foltos murénát tálaltam volna fel szeretteimnek, de mentségemre legyen mondva, hogy a teljes tepsi hús elfogyott, és nem azért, mert egész nap uszodáztunk, szaunáztunk és mindenki farkas éhesen ért haza...

Strandtáskába pakolandó:

1 kg csirkemell
15 dkg füstölt sajt
15 dkg trappista sajt
2 db tojás
2 dl tejszín
liszt a panírozáshoz
2 dkg vaj
5 dkg pirított dió
só, bors, csipet szerecsendió


Medencés előtti teendők, túl a fürdőruha bepakolásán:

A csirkemelleket  tenyérnyi szeletekre vágjuk, kezünkkel kilapogtajuk, sózzuk borsozzuk. A 2 tojást felverjük, egy tányérba liszetet öntünk, és a sajtot lereszeljük. A húsokat lisztbe, tojásba, majd a reszelt sajtba forgatjuk, és a kivajazott tepsibe egymás mellé helyezzük. A maradék tojást elkeverjük a tejszínnel, dióval, és csipet szerecsendióval ízesítjük. Itt félbe is hagyhatjuk a műveletet, mert már csak a sütés van hátra és mehetünk az uszodába, hogy hazaérve a ránk váró feladat csak annyi legyen, hogy a húst leöntjük a tojásos keverékkel, a tepsit lefóliázzuk, és 30 percre betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe. A végén 10 percet rápirítunk. Mi kukoricás rizzsel ettük.

2011. július 19., kedd

Pikáns káposztafőzelék egressel és kolbászchipsszel

A recept Mautner Zsófitól a Chili&Vanilia blogból származik. Részletesen ezért az egres-kapros nyári káposzta elkészítését felesleges is lenne leírnom, ilyen hőségben azt hiszem ennyi luxust megengedhet magának az ember, hogy úgynevezett instant receptekkel dolgozik, azaz nem magam találom ki, hogy mit főzök, hanem inkább szétnézek más "konyhákban" mi történik ilyentájt...Az egreses káposzta nekem abszolút nosztalgikus élményt jelent, és éppen ezért nagyon megörültem a receptnek. Nagymamám rengetegszer készített húsok mellé piszkeszószt (=egres), és bár nem igazán szeretem keverni az édeset a sóssal, mégis jóleső érzéssel töltenek el a piszkéhez kötődő gyerekkori emlékek. Ebben a formájában pedig szó sem esik az édes és sós ízek keveréséről, hanem egy üdítően savanykás ízű, tipikusan tikkasztó hőség ellen kitalált ételről van szó. Az eredeti képpel meg sem próbáltam felvenni a versenyt, azért szerintem a szolid balatoni környezet a segítségemre volt, hogy kompenzálja a fotózással kapcsolatos hiányosságaimat.

2011. július 15., péntek

Paradicsomi kényeztetés

Most láttam csak Bors&Pepper bejegyzését, hogy ő is paradicsomlevesben utazik...tényleg csak most láttam, és nem a mobilrezsón ütöttem össze gyorsan én is egy verziót megirigyelve az ötletet. Úgy látszik nemcsak az állatmentésben pendülünk egy húron, bár ebben az időben elviselnék még több hasonlóságot vele, például a Portugál lakhelyet is bevállalnám nagy duzzogva...De vissza a recepthez, az ötlet egy magazinból származik, ha nem lenne "csak" 30 fok valószínűleg jobban beleégett volna a memóriámba, hogy melyik receptkönyvből eredeztethető, de majd pótlom ezt a hiányosságot, mikor ezt a levest ma este már jól behűtött állapotába kanalazgatom, és visszahűtöm vele felforrt agyvizemet.

Üdvös ha van otthon:

2 db hámozott paradicsom konzerv (2X40 dkg)
2 db kaliforniai paprika (mindegy milyen színű, turmixolás után úgysem a szépségéért szeretjük majd)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl főzőtejszín
1/2 csomag mexikói fűszerkeverék (Knorr gyorspác)
Só, frissen őrölt bors, 1 db chilipaprika
20 dkg feta
1 csokor friss bazsalikomlevél (tálaláshoz)
1 ek olívaolaj

Pár perc téblábolás a konyhában:

A hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a kicsumázott paprikákat vékonyan felcsíkozzuk. Egy mély leveses fazékban a felhevített olajon megdinszteljük a hagymát, fokhagymát. Rátesszük a felcsíkozott paprikát, és megszórjuk a mexikói fűszerkeverékkel. Nagy lángon megpirítjuk a paprikát, folyamatos kavargatás mellett, hogy picit odakapjon. A füstős íz elérése, és nem a tűzoltókkal való ismerkedés a cél, azért ezt érdemes szem előtt tartani. Ezután jöhet a két paradicsomkonzerv, az egész paradicsomokat fakanállal kicsit szétnyomogatjuk. A levest sózzuk, borsozzuk, és beletesszük a felszeletelt chilipaprikát. Fedő alatt lassú tűzön 10 percig rottyogtatjuk. Utána hozzáöntjük a tejszínt, ha szükséges még fűszerezhetjük, és botmixerrel krémes állígúra sűrítjük be a levest. A végén megszórjuk a felcsíkozott bazsalikommal, és felkockázott feta sajttal. Forrón vagy jól behűtve is fogyazsthatjuk, ez már vérmérséklet kérdése.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...