2011. április 22., péntek

Medvehagymás sajtmártás

 
Sokáig gondolkodtam hogyan lehetne gusztusosan befotózni egy mártást, és mint látható még nem jöttem rá. Annyira finomra sikeredett azonban ez a szósz, hogy fotó ide vagy oda, mindenképp szerettem volna megosztani veletek legújabb kreálmányom. Ha ti is túl lőttetek a célon a medvehagyma gyűjtésnél, vagy csak független fanatikusok vagytok,  hasznotokra lehet még ez a gyorsan elkészíthető öntet, ami szerintem rengeteg féleképpen felhasználható. Feldobhatunk vele egy szárazabb húst, baconnal gazdagítva tészta mártásaként is megállja a helyét, de mártogatósnak sem utolsó roppanós zöldségek kísérőjeként. Én a medvehagymás túrógombócot öntöttem vele nyakon.

Ami nélkülözhetetlen:

10 dkg natúr ömlesztett sajt
3 dl tejszín
1/2 csokor medvehagyma finomra vágva
frissen őrölt bors
5 dkg vaj

Egy serpenyőben, az olvasztott vajon közepes lángon, megfonnyasztjuk a medvehagymát. Alaposan megborsozzuk. Az edénybe öntjük a sajtot, és a tejszínt, és addig keverjük, míg a sajt elolvad, és sűrű szószt kapunk.

2011. április 20., szerda

A legfinomabb zöldbabfőzelék

Alapvetően nagyon kevés főzeléket szeretek. Az egyik perverzióm a menzán kapható kelkáposzta főzelék. Kizárólag az ott készített verziót szeretem. Semmilyen csomómentesen elkevert rántású, ínyenc kivitelezés nem rúghat labdába nálam. Szerintem mindenkinek van menzához kapcsolódó kedvenc étele. A zöldbab azonban semmilyen szimpla kifőzdés gyökérrel nem rendelkezik, hanem anyukám konyhájának egyik gyöngyszeme. Gyorsan elkészíthető, hihetetlenül friss, és intenzív ízkavalkád. Családunk memorandumába egy horvátországi nyaralásra vezető út során írta be magát végérvényesen, és kitörölhetetlenül.

Amit az útra vinnünk kell:

1 kg zöldbab
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl
3 dl tej
2 csapott ek liszt
1 csokor petrezselyem
2 kk fűszerpaprika, 1 kk vegeta, 1kk só
2 ek étolaj

Ha megéheznénk a hosszú út előtt:

A megpucolt hagymát finomra vágjuk,  a fokhagymát összezúzzuk, a zöldbabot megtisztítjuk, feldaraboljuk. A zöldbabot sóval, és annyi vízzel, ami még nem lepi el, lassú tűzön roppanósra főzzük max. 30 perc alatt. Közben elkészítjük a paprikás rántást. Egy serpenyőben a felhevített olajon megpirítjuk a hagymát, meghintjük a liszttel, és a lisztet aranybarnára pirítjuk. A serpenyőt félrehúzzuk a tűzről. A tejet fokozatosan a serpenyőbe öntjük, folyamatos kavargatás mellett, hogy a rántás ne csomósodjon össze. Visszatesszük a lassú lángon égő tűzre. Paprikával, vegetával fűszerezzük a mártást, és addig kevergetjük, míg be nem sűrűsödik. A végén belekeverjük a tejfölt, és hozzáadjuk a felaprított petrezselymet. A zöldbabról leöntjük a főzővizet, kb. 3 dl-t meghagyva a párolt zöldségen, és összekeverjük a rántással. Összerottyantjuk, és már kész is. Mi fasírttal ettük.

2011. április 19., kedd

Vitaminbomba

Nem tudom ki hogy van vele, de nálam tavasszal lemerülnek az elemek. Az étkezésben még inkább fókuszba kerül a kevés munka sok öröm kombináció. Bár nyers evő nem lettem, de áprilisra már elképesztően vágyom valami friss, zsenge, könnyű ételre a téli húsimádó széria után. A másik dolog, ami komoly dilemmát jelent nálam, az a reggeli kérdése rohanós hétköznapokon. Kevés olyan dolgot tudok mondani, ami eléri nálam az ingerküszöböt, hogy a javára lemondjak az alvással eltölthető órákról, így az evés sem tartozik ezen dolgok közé. A fenti komoly dilemma végeredménye az volt, hogy itt az ideje a munka előtti turmix bevezetésének. A gyümölcsturmix, olyan mint egy teleshopos termék, nem azért mert telefonon rendelhető, és befér az ágy alá, hanem gyakorlatilag minden rejtett kívánságomat teljesíti. Gyorsan elkészíthető, egészséges, tápláló, és nagyon finom! Mi kellhet még?

10 dkg eper
1 banán
1,5 dl 100%-os narancslé

A fenti alapanyagokat egy magas falú edénybe öntjük, és kézi turmixszal összedolgozzuk.

2011. április 18., hétfő

Majdnem pulyka saltimbocca

Szegény ember vízzel főz, élelmes ember meg azzal ami van otthon. Azért csak majdnem saltimbocca, mert én zsálya helyett....a megfejtők között nem sorsolok ki semmit. Egyrészt, mert pofon egyszerű a válasz, igen még mindig maradt a medvehagymából. Másrészt pedig eddigi próbálkozásaim során, melyek vélt, vagy valós olvasóim aktivizálására irányultak, sorra csúfos kudarcot vallottam. Most azért nem teljesen voltam igazságos, mert ezt a vacsorát pont nyereményként készítettem barátnőmnek. Őt sikerült aktivizálni a csike satey receptnél feltett kérdéssel, miszerint mondjon egy említésre méltó ételt a Holland gasztronómia térképén. A válasz csak ennyi volt: "Sütiiiiiii"

Sorsolás:

80 dkg pulykamell
1 csomag serrano sonka (8 szelet)
20 dkg trappista sajt
8 levél medvehagyma
1 dl száraz fehérbor
5 dkg vaj
só, bors

Nyereményjáték:

A sütőt 160 fokra előmelegítjük. A pulykamellet 1 cm vékony, tenyérnyi szeletekre vágjuk. A húst kézzel kilapogatjuk sóval, borssal fűszerezzük.A pulykatallérokra 1-1 szelet sonkát helyezünk, amire 1 medvehagymalevelet teszünk. A sort 2 szelet sajt zárja, amivel befedjük a husit. A jól megpakolt szeleteket, szorosan feltekerjük. 8 dundi roládot kapunk. Egy tűzálló tálat vékonyan kivajazzuk, egymástól 2 ujjnyi távolságra elhelyezzük a töltött hústekercseket. Mindegyik rolád tetején 1 kk vajat szétkenünk, és megfürdetjük borral. Alufóliával lefedve 40 perc alatt készre sütjük. Az utolsó 15 percben fólia nélkül pirítjuk. 

2011. április 15., péntek

Medvehagymás túrógombóc

Anyukám nem kicsit maximalista. Az első medvehagymás bejegyzésnél említettem, hogy igen termékeny medvehagyma lelőhelyre sikerült bukkanunk. Legalábbis idén még termékeny volt, de anyukám annyira beindult, hogy legalább 3 kosárnyi medvehagymát szedett. Ilyen teljesítmény mellett, én nem véletlenül álltam szorongva a kis zacskónyi medvehagymámmal, és félszegen tébláboltam a megrovó tekintetek kereszttüzében.Mondtam, hogy szerintem elég lesz a zsákmányolt mennyiség a tervezett pesto, és egy krémleves kivitelezéséhez, de 3 púpos kosár árnyékában meginogtak érveim, és csak gyűjtöttem szorgalmasan. Amellett, hogy nagyon trendi idénynövényből ételt főzni, tartok tőle, hogy én még akkor is medvehagymás recepteket fogok gyártani, mikor mindenki más a bejgli gyártással lesz elfoglalva. Egy dolog vigasztal, hogy nagyon finom!

Hozzávalók:

0,5 kg tehéntúró
2 tojás
1 ek búzadara
1 ek finomliszt
1 ek zsemlemorzsa
1 kk só
1 csokor medvehagyma
10 dkg dió
2 ek vaj

Elkészítés:

A diót egy száraz teflonserpenyőben illatosra pirítom. Konyharuhába csavarva húsklopfolóval durvára zúzom. A felszabadult serpenyőben felolvasztom a vajat, és megfonnyasztom rajta a vékonyan felcsíkozott medvehagymát. Egy tálban villával összetöröm a túrót, hozzákeverem a tojást. A liszttel, zsemlemorzsával, búzadarával alaposan elkeverem. Fűszerezem a vajon megfuttatott medvehagymával, sóval. A túrós masszából gombócokat formázok, amit forró, lobogó vízben 15 perc alatt, vagy míg a gombócok fel nem jönnek a víz színére. A lecsepegtetett gombócokat meghempergetem a dióban.

2011. április 13., szerda

Köszönöm süti

Ha van segítsüti, akkor lehet köszönöm süti is, hisz minden éremnek két oldala van. Van mikor segíthetünk, és van mikor m i szorulunk segítségre. Szerintem ezt nem árt mindig észben tartani, és akkor nagyot nem tévedhetünk. Ez a sütemény a manifesztálódott hálám. Túl vagyok az első teljesen önállóan eltöltött hetemen új munkahelyemen. Az integráció pedig nem mindig ment zökkenőmentesen, de kollégáim nagyon jól viselték kérdéseim özönét. Mindig segítőkészek voltak, ha elakadtam, és általában véve nagyon kedvesen fogadtak.
Remélem ez a szénhidrát bomba kárpótolni fogja őket az extrán elhasznált energiáért!
A recept tulajdonképpen a Kistücsök étteremtől van, tehát pofátlanság lenne a részemről részletesen taglalni. Annyit változtattam rajta, hogy Hugi almatortájának tésztáját nem egy nagy tortaformában, hanem muffin formákban sütöttem ki. Hugi almatortájához vaníliaszósz dukál, amit én a két tésztaréteg közé töltöttem, hogy egyszerűsítsem a fogyasztási procedúrát, mert emlékeimben annyira fantasztikusan omlós ez a sütemény, hogy kár akár egy tized másodpercet is mártogatásra vesztegetni. Alma helyett pedig az egyik kedvencemet, kéklő, gömbölyű áfonyát tettem a tésztába.

2011. április 11., hétfő

Miklós Csabi pincészete

Fantasztikus élményben volt részünk a hétvégén, mikor meglátogattuk Miklós Csabi pincészetét, Móron. A képek szerintem magukért beszélnek, de ez természetesen nem akadályoz meg engem abban, hogy a rám jellemző szűkszavúsággal meséljek egy picit erről az élményről. A felidézésben egy pohár Tündérkert is a segítségemre van. Az este egy pici csúszással kezdődött, ami alkalmat teremtett, hogy rövid kitérőt tegyünk a  pálinkák világába, jófajta zsíros kenyérrel kísérve. Ezen a ponton már nem kellett aggódnunk a borgőzös leheletünk miatt, mert a szinte édes lila hagyma, megadta az alapot a szánk kedvező ph értékéhez.
Izgalmas borokat kóstolhattunk, miközben Csabi fesztelenül, igazán közvetlen módon hozta közelebb hozzánk borászata történetét, és vezetett be minket irigylésre méltó világába. Mikor már eltévedtünk volna, pont időben jött segítségünkre a házi savanyúsággal tálalt pincepörkölt, hogy közösen dolgozzuk fel a kóstolás félidejében az élményeket, és a borokat.
Csak annyit mondhatok, hogy köszönet a pincepörköltnek, aki nemes küzdelmet folytatott az oldalunkon a másnaposság kockázatának minimálisra csökkentése érdekében, Mondhatnám utolsó csepp vérét áldozta értünk, mert még a paprikás zaftot is kitunkoltuk a ropogósan friss kenyérrel. Így már bátran nézhettünk az est folytatása elé, és tölthettünk további két órát, az igazság alapos kutatásával, és ennél szórakoztatóbban még sosem tehettük ezt! Ezúton is köszönjük, és rajtunk nem múlik, hogy Csabi hozza az évente betervezett kvótát, mi biztosítani fogjuk a terv 0,01 %-át.

2011. április 7., csütörtök

Rozmaringos tészta, cukkini érmékkel

A múlt hétvégi hatalmas vendégség nem múlt el nyomtalanul. Az éléskamránkban látszólag teljesen összefüggéstelen alapanyagok gyűltek össze. Rengeteg féle étellel készültem ugyanis a vendégeknek, de a nyersanyagok egy részét nem dolgoztam fel, csak a stratégiailag fontos fogások készültek el a rendelkezésemre álló 2 óra alatt. Így maradt ránk egy szép darab cukkini is, ami végül már nem került a grillrácsra, mert már mindenki csak levegőért kapkodott. Szerencsémre a friss fűszernövények közül szárba szökkent a rozmaring is. Szépen lassan összeállt a kép, hogy mit is kéne főznöm, mikor este 9-re hazaértem. Előző nap nem voltam ennyire kreatív, csak éhes, így akkor vettünk egy grillcsirkét, de annyira azért mégsem voltam telhetetlen, hogy egy teljes csirkét bekebelezzek, így a csirkéből is egy jelentős darab maradt másnapra. A totális káoszból, miután letisztult a kép, főnix madárként született újjá a cukkinis tészta.

Recycle:

50 dkg tészta (nekem tökmagos orecchiette tésztám volt, de pennével, vagy spagettivel is tökéletes)
1 db cukkini
1 grillcsirke melle, és combja
1 marék dió
5 dl tejszín
0,5 dl fehér száraz bor
2 gerezd fokhagyma
1 ág rozmaring
frissen őrölt bors, só
olivaolaj

Újragondolva:

Egy edényben fel teszünk forrni  sós vizet a tésztának. Egy teflon serpenyőben illatosra pirítjuk a diót, majd félretesszük. Ugyanabban a serpenyőben 1 ek olivaolajat melegítünk, és a 0,5 cm vékonyan felkarikázott cukkinit kisütjük, oldalanként 2-2 perc alatt. Míg a cukkini sül, falatnyi darabokra vágjuk a csirkét. A fokhagymát összezúzzuk, a rozmaring levélkéit összeaprítjuk. A cukkinit egy papírtörlőre szedjük, és leitatjuk róla a felesleges olajat. Az üres serpenyőbe öntöm a bort, visszateszem a cukkinit, ráöntöm a tejszínt, és belekeverem a csirkecsíkokat, és a darabosra zúzott diót. A tejszínes ragut rozmaringgal, őrölt borssal fűszerezzük. Összerottyantjuk, és kész. A tésztát kifőzzük, és összekeverjük a szósszal. Reszelt parmezánnal, frissen őrölt borssal tálaljuk.

2011. április 6., szerda

Rák a pácban

Rondo formaként gondoltam, hogy a grilles téma méltó befejezése lesz a rák visszatérése. Sajnos nem találtam friss rákot, de legközelebb mindenképp abból készíteném, azért nagy duzzogva így is elnyammogtunk rajta. Az elégedetlenkedőket, a két féle ízesítéssel próbáltam kompenzálni. A korábban bemutatott mediterrán pác mellé, ezért gyorsan kitaláltam egy alternatívát, a rákot szépen kiegészítő néhány hozzávalóból, mint minőségi fehér bor, citrom és petrezselyem.

A már nem titkos összetevők:

25 dkg királyrák
1 citrom átszűrt leve
1 dl fehér bor
1 csokor petrezselyem apróra vágva
1 gerezd zúzott fokhagyma

A pác hozzávalóit elkeverjük, és összeforgatjuk a rákkal. Legalább 2 órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek átjárják a rákot. Olivával bekent grill lapon kisütjük.

2011. április 4., hétfő

Medvehagymás hasé

A következő megjegyzés picit nagyképű lesz, ha azzal indítok, hogy csak összedobáltam, ami otthon volt. A hozzávalók listájából ugyanis ki fog derülni, hogy ez azért nem az a klasszikus Buday dobozkájából kiugrott alkotás. Pedig tényleg az az igazság, hogy az elmúlt hetekben eléggé el voltunk foglalva, így nagymértékben a kifőzdékre, és gyors éttermekre kellett hagyatkoznunk, hogy elkerüljük az éhhalált. Ebből következik, hogy bevásárolni sem volt időnk. Nem szántam még rá magam, hogy egy laza 2 órát töltsek, a neonfényben rohangálva, akciós feliratok között, hogy a következő hónapra szükséges élelmiszer adagunkat betárazzam.  A hozzávalók, amik otthon voltak, ezzel szemben mind nagyon szórakoztató módon kerültek hozzánk, mondhatnám, hogy kikapcsolódás közben, mintegy mellesleg gyűjtögettünk picit. Így szereztük a zacskó medvehagymát, még a síelésről maradt egy kis juhsajt, nagymamámtól kaptam diót, és na jó, az utolsó hozzávaló a mélyhűtőbe pihent, csak anyukám szülinapján már nem volt lelkierőm feldolgozni 5. fogásként. Úgy döntöttem, hogy a helyi pékség croissant-ja helyett, majd domborítok én valamit villámgyorsan, és egyáltalán nem bántam meg.

Tovább is van, mondjam még:

A hozzávalók ezek után senkinek nem okoznak majd nagy meglepetést, de a precizitás jegyében álljon itt tételesen is.
20 dkg félkemény juhsajt
1 csokor medvehagyma (kb. 15 dkg)
1 marék dió
3 púpos ek tejföl
2 ek vaj
0,5 kg mélyhűtött leveles tészta
frissen őrölt bors

Pékségbe menetel helyett:


A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Serpenyőben a diót közepes lángon illatosra pirítjuk. A diót egy tálba félre tesszük. Ugyanabban a teflon serpenyőben, folyósra olvasztunk 1 ek vajat, rádobjuk a megmosott, felaprított medvehagyma leveleket, és megfonnyasztjuk. Alaposan borsozzuk. Késes, konyhai robotgépben a sajtot, a tejfölt, diót, és a megfonnyasztott medvehagymát krémesre összeturmixoljuk. A felengedett leveles tésztát belisztezett deszkán 0,5 cm vékonyra kinyújtjuk, úgy, hogy nagyjából téglalap formát kapjunk. Ebből pedig négyzeteket vágunk ki késsel. A négyzetek közepére, 1-1 púpos evőkanál tölteléket halmozunk. A négyzet sarkait a tészta középre behajtjuk, és a tészta széleit egymáshoz ragasztgatjuk. Ez úgy történik, ahogy a papír repülő hajtogatás 1 lépése, csak ezt a másik két csücsökkel is megismételjük.Vajjal kikent, kilisztezett tepsiben 20 perc alatt készre sütjük.

2011. április 3., vasárnap

Csirkemell provanszi módra

 
A recept még a múlt hétvégéről maradt, a húsi sajnos már aznap elfogyott. Ez azonban azt jelenti, hogy olyan finomra sikerült, hogy bátran osztom meg veletek, így a nyár felé haladva. A jó idő beköszöntével szerintem nemcsak a lakásból érdemes kiszakadni, hanem a konyhából is. Ennek számtalan előnyös hatása lesz ránk, nőkre nézve. A konyhai munka ezekkel a pácolt grill husikkal nemcsak azért bagatell, mert kb. 10 percet vesz igénybe, hanem, mert az elkészítése tényleg férfi munka, tehát a pácolás után nekünk már semmi feladatunk nem maradt, csak elégedetten dőlhetünk hátra a napsütésben, egy jól behűtött pohár borral a kezünkben. Az én fogalmaim szerint a borral kapcsolatos teendők is a férfimunka kategóriába tartoznak. Hát nem nagyszerű dolog a grillezés?

Pác:

80 dkg csirkemell, tenyérnyi érmékre vágva, lapogatva
4 ágacska kakukkfű lemorzsolt levelei
1-2 ágacska rozmaring levelei
1/2 kk majoránna 
2 gerezd zúzott fokhagyma 
1 csokor aprított petrezselyem 
1 kk só
1 dl olívaolaj
1/2 dl száraz, fehérbor

A munka oroszlánrésze:

A pác hozzávalóit elkeverjük, a hús korongokkal összeforgatjuk. 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. A picit döcögősebb rész, de kellő gyakorlattal egyre jobban fog menni, hogy meggyőzzük párunkat, vegye elő a grillt, és készítse el a húst.

2011. április 2., szombat

Királyrák mediterrán pácban

    
Mivel újra itt a hétvége, és végre a jó idő is beköszöntött ez olyan szuper kombináció, amit nem lehet grill nélkül hagyni. A sorozat következő gyöngyszeme, tényleg a tenger szülötte, mégpedig egy finom pácban érlelt királyrák. A világ legegyszerűbb és legfinomabb étele. Mert nem kell mindent túlbonyolítani, pláne hétvégén...és, hogy mivel együk? Az egyszerű, de nagyszerű vonalat követve friss bagettel, esetleg salátával.

Pác:

20 dkg tisztított királyrák
0,5 dl olivalolaj
1 marék friss bazsalikomlevél apróra vágva
2 gerezd zúzott fokhagyma

Elkészítés, ami picit nagyképű elnevezés erre az 5 perces műveletre:

A pác hozzávalóit összekeverjük, és elforgatjuk benne a rákot. 2-3 órára hűtőbe tesszük, és már lehet is grillezni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...